EMDR

EMDR

(Eye Movement Desensitization and Reprocessing -Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlemleme terapisi ):

Travmatik deneyimler, yaşandığı zaman dilimindeki duygu ve bedensel duyumlarla işlenmemiş bir şekilde kaydedilir. Bu anılar diğer anılar gibi işlenmediği için hazmedilemez ve tetikleyici bir durumla karşılaşıldığında olumsuz duygu ve düşünceler tekrar ortaya çıkmaya başlar.

Bireysel farklılıklar travmanın işlemlenmesinde ve anlamlandırılmasında önemlidir. Aynı travmatik durumu yaşayan bireylerin bir kısmında travma sonrası stres bozukluğu gelişirken diğerinde  gelişmemektedir.

Bu durumun genetik yapı, çocukluk çağı deneyimleri, kişisel farklılıklar  ve travmatik olayların niteliği ile değişebildiği gözlenmektedir.  EMDR’de danışanın yaşama daha iyi uyum sağlamasını, olumlu başa çıkma yöntemleri geliştirmesini, kendisi ve dış dünya hakkında olumlu başa çıkma yöntemleri geliştirebilmesini, daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurabilmesini  sağlamaktadır.

Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme (EMDR); kaza, savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yasam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra; fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve başka sorunların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.